Metaal 3D printen niet meer weg te denken

Een stalen brug printen, wie had dat ooit voor mogelijk gehouden? Metaal 3D printen maakt de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling door. Niet alleen leent het zich uitstekend voor het maken van prototypes, het zorgt er ook voor dat de productie van allerlei objecten sneller, goedkoper en op locatie gedaan kan worden. Momenteel wordt 3D printen van metaal al volop toegepast in de tooling-, medische- en luchtvaartindustrie.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Dat 3D printen de toekomst is heb je al kunnen lezen in onze vorige blogs. Niet alleen worden er al huizen mee gebouwd, maar ook hele metaalconstructies kunnen er mee gemaakt worden. Metaal 3D printen zorgt daardoor voor tal van nieuwe mogelijkheden in de maakindustrie. Een goed voorbeeld hiervan is een stalen brug die wordt geprint in Amsterdam. De brug wordt stukje per stukje geprint, zo ontstaat een hele krachtige constructie. Nu gebeurt dit nog in een loods, maar in de toekomst is het zelfs de bedoeling om bruggen ter plaatse te printen.

Hoe gaat metaal 3D printen in zijn werk?

Wie zich in de wereld van additive manufacturing begeeft raakt nogal eens in de war van alle verschillende termen die er gebruikt worden voor het printen van metaal. Wij leggen alvast 2 gebruikte technieken uit.

Metaal printen met behulp van laser
Deze techniek zorgt ervoor dat het onderdeel of object, laagje voor laagje wordt opgebouwd met behulp van een laser. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van aluminium, titanium en RVS. De laser smelt het metaalpoeder samen en zo krijg je een hele krachtige constructie.

Werken met een printkop
Bij de tweede techniek wordt er ook laag voor laag gewerkt, maar zonder laser. Hierbij spuit een printkop een bindmiddel over een laag staalpoeder. Als deze droog is volgt er een nieuwe laag. Nadat het hele object is geprint wordt het in een speciale oven gezet en wordt het object geïnjecteerd met brons. Het bindmiddel absorbeert het brons dat samensmelt met het staalpoeder. Zo vormt zich een vast metalen object.

Deze laatste techniek is overigens wel een stuk minder nauwkeurig dan de techniek met de laser. Het object is door het gebruik van een zachter metaal (brons) ook een stuk minder sterk dan bij het gebruik van titanium.

Objecten 3D printen

Zo zie je dat ook in de metaalindustrie 3D printen een goed alternatief is voor de bestaande productiemethoden. Wil je meer informatie over de mogelijkheden van metaal 3D printen of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Je kan bij ons terecht voor op maat gemaakte oplossingen.